A II. IFJÚSÁGI HONVÉDELMI TÁBOR (2013. július 9-16.)

2013.08.11 23:12

Ifjúsági Honvédelmi Tábor - 2013

A HTBK Székesfehérvári Szervezete, valamint a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely – az elmúlt évi, közös szervezésű program sikerére alapozva – ezen a nyáron is megrendezte az Ifjúsági Honvédelmi Tábor-t. A „Zánka - Új Nemzedék Központ” területén és annak együttműködésével, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság támogatásával lezajlott honvédelmi gyermektábor és annak sok-sok programja, pedagógusok, hivatásos-és nyugállományú katonák irányításával, közreműködésével valósulhatott meg.

Az elmúlt évi tábor létszáma ezen a nyáron már több mint kétszeresére nőtt, s igazán impozáns látványt nyújtott a 170 gyermek és felnőtt, akik egyen-pólóba öltöztek az ünnepélyes tábornyitón.

Az ünnepélyes tábornyitón Oláh László nyá. alezredes, táborvezető, Mészáros Balázs úr, a Zánka – Új Nemzedék Központ képzési és sportigazgatója, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság részéről Szívós István ezredes úr köszöntötte a táborlakókat. A szervezők részéről Dr. Görög István úr, a HTBK első-alelnöke, a Katonai Emlékpark ügyvezetője is jelen volt az ünnepi eseményen.

               

A tábor fő célja az volt, hogy a nyári vakációzás keretei között, annak örömeinek maradéktalan biztosításával segítse a hadtörténelmi érdeklődés felkeltését, a honvédelmi nevelés terjesztését, a katonák tevékenységének bemutatását. Ennek megvalósítása érdekében számtalan program került megrendezésre, melyen lelkesen és nagy figyelemmel vettek részt a fiatalok.

A nyolcnapos tábor programjában – a sok fürdés és sportolás mellett – szerepelt a Kalandpark elemeinek leküzdése, éjszakai gyalogtúra, hajnali riadóval indított honvédelmi járőrverseny, kutyás-bemutató, „Ki mit tud?”, valamint hadtörténelmi és katonai bemutatók – közülük kiemelkedett a CIMIC Központ afgán programja –, sárkányhajózás, számháború, illetve előadások, versenyek, vetélkedők.

      

 

A tábor lakói – elismerve a lelkesedésüket, fegyelmüket és aktivitásukat – kiérdemelték az „Ifjúsági Honvédelmi Tábor Tiszteletbeli Katonája” címet, melyet, a kitűző és oklevél kíséretében, büszkén vettek át a táborsorakozókon.

A táborzárón minden résztvevő úgy fogalmazott, hogy jövőre újra eljönnek. Reméljük így lesz…  A szervezőkön nem múlik, hiszen a fiatalok hazafias-honvédelmi nevelése változatlanul fő célunk, s ennek egyik leghatékonyabb módszere a nyári honvédelmi tábor, mely nagyon jól és hatékonyan egészíti ki a tanév során végzett, ilyen jellegű tevékenységet.